marți, noiembrie 11, 2014

Pedepsiti prin recompense

A fost tradusa si lansata la  Editura Humanitas una din cartile lui Alfie Kohn - "Pedepsiti prin recompense".
Cartea, scrisa in anii '90, cartea vorbeste parintilor si profesorilor americani despre cat de inutile sau distructive sunt recompensele, lauda, competitia - atunci cand sunt doar conditionari si forme de a-ti impune vointa asupra celuilalt, fie si pentru un scop bun.
Desi simt ca parintii si profesorii romani n-au apucat sa faca inca greseala laudelor la tot pasul si a recompenselor de tot felul - cartea e putin anacronica problemelor actuale ale educatorilor nostri care, departe inca de a abuza de laude, isi consuma mult din strategia tutelara amenintand si pedepsind. 


Mie mi se pare in continuare ca majoritatea elevilor romani sunt mult prea obositi, neangajati sufleteste in ce fac si cu stima de sine la pamant. Mi-as fi dorit sa fim in Romania inca la stadiul pe care il blameaza autorul: acela al laudelor si stimulentelor. Mi-as fi dorit adica sa fie majoritari cei care fac erori din registrul aparent pozitiv al comunicarii. Or noi - sa fim sinceri- suntem inca la stadiul abuzului verbal si al conditionarii prin frica si amenintare. Cititi cartea! Te pune pe ganduri: merita copiii nostri adulti ca noi?

Un comentariu:

ellafairytale spunea...

Nu doar elevii sunt obositi, ci si profesorii. Cred ca ar fi interesant sa citesc o astfel de carte.