duminică, ianuarie 18, 2015

Reactii populiste la crestere francului elvetian

Intalnirea de urgenta de vineri seara, de la sediul BNR, dintre reprezentanţii bancii centrale si ministrul finantelor, dupa ce francul elvetian a explodat, nu cred ca rezolva aceasta problema. Cresterea brusca a monedei elvetiene afecteaza peste o suta de mii de români si familiile acestora. Ei sunt cei care au decis in urma cu ceva ani sa faca imprumuturi in aceasta moneda, deoarece ratele la acea vreme erau avantajoase.. Ratele la creditele in franci au crescut semnificativ, iar evenimentul a starnit numeroase reactii politice- populiste. S-a redezgropat informatia conform careia in sertarele Parlamentului Romaniei, ar zace un proiect care ar prevedea reconversia creditelor in franci elvetieni, dar evident nimeni nu l-a luat in seama pana acum. Parlamentarii fiind mai degraba preocupati cu jocurile de putere dambovitene



Premierul V. Ponta i-a cerut ministrului Finantelor sa gaseasca o solutie împreuna cu cei de la BNR. Sincer, nu prea vad o solutie, care mai apoi sa fie aplicata de catre bancile comerciale...De ce?
1. Pentru ca exista un contract de creditare intre cei doi parteneri banca- client....si, va fi extrem de dificil ca o banca sa-si asume pierderi din refinantarea unui credit, intr-o alta moneda.
2. Elvetia nu e curioasa de cei 100 000 de romani care au credite in fraci elvetieni...GHINION...vorba lui Johannis....aia sunt neutri din evul mediu...vina e a romanilor care sa imprumitat in banii lor, din lacomie, au crezut ca daca atunci este o dobanda mica asa va ramane vesnic!


Niciun comentariu: