PARIURILE creaza dependenta?
În România, casele de pariuri au apărut prin anul 1996, când un grup de investitori din Cipru deschideau primele agenţii. Potrivit unor date din presă, peste un milion de români, adică 5% din populaţie, pariază în mod constant pe rezultatele din fotbal, baschet, tenis, box, hochei, handbal şi chiar curse de câini. Pariurile sportive pot da dependenţă, spun unii psihologi.
"Nu e o afecțiune frecventă în România, dacă privim rata altor țări din Uniunea Europeană. România se încadrează în marja europeană a procentului de jucători care au depăşit ceea ce numim linia divertismentului, respectiv 0,6% din populaţia de peste 18 ani. Marja europeană acceptată ca normală, dacă ne putem referi cu acest termen în relaţie cu jocul patologic, este de 0,5 – 6%", afirmă Steliana Rizeanu, psihoterapeut specializat în dependența de jocurile de noroc. "Peste 90% din pacienți sunt bărbați, iar majoritatea nu caută vindecarea, ci echilibrul, parierea responsabilă. Ceea ce nu e un lucru tocmai rău", a mai precizat aceasta.
Romanian Bookmakers a lansat un program benevol, denumit „Joc Responsabil", care oferă asistenţă celor care joacă mai mult decât trebuie, printr-o serie de instrumente oferite gratuit.
"În acest program este implicată o echipă de 10 psihologi, printre care şi dr. Cristian Andrei. Există o linie telefonică de tip linie verde care poate fi apelată de jucători. Multe amănunte despre program sunt disponibile pe www.jocresponsabil.ro", a mai afirmat dr. psiholog Steliana Rizeanu, coordonator al programului.
sursa:dcnews.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu