sâmbătă, mai 25, 2013

Mecanismul crizei

Unii întâmpina dificultati în a întelege mecanismul crizei. Pentru cei mai multi, aceasta le apare ca ceva extrem de complicat si cu origini obscure. În fond, este mai simplu decât ne-am putea închipui. Cineva a avut inspiratia de a sintetiza aceasta stare într-un scenariu compus din zece etape. Iata-l:

1. Gheorghe are o carciuma. Pentru a-si spori vânzarile, el decide sa le ofere clientilor (majoritatea - betivani neispraviti) bautura pe datorie. Îsi noteaza cu grija datoria fiecarui client, tinând astfel un bilant al creditelor acordate. Pe masura ce se raspândeste vorba ca Gheorghe te serveste acum în schimbul promisiunii de a plati în viitor, numarul clientilor creste, iar vânzarile de bautura la fel. Pe faza, Gheorghe profita de ocazie si scumpeste tuica si berea.

2. Un consilier bancar istet isi da seama ca afacerea lui Gheorghe este de viitor si îi acorda acestuia un credit pentru dezvoltarea cârciumii. Creditul este garantat cu creantele acumulate de Gheorghe - promisiunile de plata ale betivanilor care îi trec pragul.

3. Superiorii consilierului bancar - baieti destepti, cu îndelungata expertiza în mobilizarea resurselor financiare - refinanteaza creditul acordat lui Gheorghe prin emisiunea a trei tipuri de obligatiuni, garantate, desigur, cu datoriile alcoolicilor: BEAUBOND, BEATBOND si VOMITBOND.

4. Aceste titluri financiare sunt cumparate si tranzactionate apoi pe piata internationala. Multi investitori nu înteleg ce înseamna aceste obligatiuni si cu ce sunt garantate. Cu toate acestea, cererea pentru ele creste, alimentata de cresterea continua a cotatiilor.

5. Într-o buna zi cu toate ca preturile continua sa urce, managerul de risc al unei banci (concediat ulterior, fiindu-i reprosata atitudinea pesimista) decide ca este timpul sa ceara plata datoriilor acumulate de betivii care frecventeaza crâsma lui Gheorghe.

6. Datornicii nu au cum sa plateasca. Gheorghe nu îsi poate rambursa creditul contractat de la banca si intra în faliment.

7. Obligatiunile BEAUBOND si BEATBOND îsi pierd 95% din valoare. VOMITBOND sta ceva mai bine, valoarea ei stabilizându-se dupa o prabusire de 80%.

8. Furnizorii cârciumii lui Gheorghe întâmpina serioase dificultati financiare, dupa ce clientul lor a închis portile si dupa ce obligatiunile în care investisera masiv si-au pierdut valoarea. Furnizorul de tuica este preluat de o firma concurenta, iar fabrica de bere intra în faliment.

9. Banca este salvata de la faliment de catre Guvern, în urma unor consultari dramatice între partidele politice.

10. Fondurile necesare acoperirii pierderilor sunt obtinute prin impozitele platite de catre persoanele care nu consuma alcool...